Of je nu je huis gaat renoveren of een volledig nieuwe plek gaat inrichten; jij moet een vloer uitkiezen. Zo simpel is het ook eigenlijk. Het uitkiezen van je vloer kan heel uitdagend aanvoelen, maar het is in principe afhankelijk van twee factoren: de praktische kant—wat voor vloer heb jij nodig—en de sferische kant—waar kom je graag mee thuis? Wordt dat een pvc vloer van laminaatenparket.nl, of toch een houten vloeren den haag, of ergens anders? Lees dan mee. 

De praktische kant  

Natuurlijk wil ik het niet bagatelliseren en is het uitkiezen van een vloer ontzettend belangrijk. Het is de ondergrond waar je op loopt, leeft, werkt; alles doet! Tegelijkertijd zou dat ook geen bron van stress moeten zijn, zeker niet in het inrichten van een nieuw huis of het renoveren van je huidige huis. Dus, eerst die praktische kant. Wat voor vloer heb jij nodig met je huidige leefsituatie, inclusief je huisgenoten? Wat ik daarmee bedoel is; een authentiek houten vloer is wellicht niet de beste keuze wanneer je kleine kinderen rond hebt rennen; kinderen die dingen laten vallen en de vloer nogal snel vies kunnen maken. Dan heb je juist een laminaatvloer nodig die door de vier lagen kunststoffen afwerking ontzettend stootbestendig is. Sterker nog; er is zelfs specifiek laminaat en/of PVC dat is gemaakt om stootbestendig te zijn, en dat dus niet zo snel deuken of krast als er een keer een stoel omvalt of een speelgoedje van tafel kukelt. Denk dus goed na over waar jouw vloer aan moet voldoen, naast esthetiek. Moet het een geschikte vloer zijn voor vloerverwarming? Dat zijn namelijk ook niet alle vloeren. Moet ‘ie makkelijk schoon te houden zijn, of ga je toch liever voor een sferisch mooie maar iets-moeilijker-te-onderhouden vloer?

De sferische kant 

Speaking of the esthetiek; de vloer is meestal niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een nieuwe ruimte in gaat richten, maar ergens is het wél het eerste wat je ziet. Of, in elk geval, de vloer bepaalt tot op zekere hoogte het gevoel van een ruimte. Als jij een ruimte binnenkomt met een warme houten vloer is dat een hele andere ruimte dan wanneer dezelfde ruimte witte tegels heeft, of donker hout. Allemaal zetten zij een stukje sfeer neer, en is het voor jou belangrijk om, naast het praktische doel van de vloer en waar die allemaal wel niet tegen moet kunnen, ook te kijken naar wat voor sfeer je graag in je huis wil. Bepaalde dingen zijn natuurlijk te omzeilen; als jij een prachtige houten vloer wil, maar een echt authentieke vloer is niks voor jou, is er altijd laminaat dat bedrukt kan worden met een custom printje. 

 

Kortom, stress niet over het uitzoeken van je vloer. Zolang je je bedenkt wat je praktisch ervan nodig hebt én sferisch wilt, komt dat helemaal goed. Veel succes, en laat je niet vloeren.