Jij gaat een huis kopen; gefeliciteerd! Dat is een grote, belangrijke nieuwe stap en luidt vaak een nieuwe fase in je leven in. Dus, laten we dit voor elkaar krijgen! Misschien is je huis al uitgezocht en weet je al precies welke hoekbank je wil, maar rest er nog één belangrijke vraag; hoe ga je dit allemaal betalen? Nou, gelukkig hoef je het kopen van je huis niet alleen te doen. Dat is bij de wet zelfs verboden (tenzij je echt héél veel geld hebt.) Als je een huis koopt sluit je gewoon een hypotheek af. Maar, hypotheekrente 10 jaar vast; kan je daarop rekenen? En; ‘hoeveel kan ik lenen?’, vraag je je nu af. Lees snel mee.

Hypotheek 101 

Voordat we de ins-en-outs gaan bespreken, laten we eerst even teruggaan naar de basis; de hypotheek. Wat is het ook alweer? Een hypotheek is een lening die je afsluit om het kopen van een huis. Het is dus een lening van een flink bedrag, specifiek bestemd voor één doeleind. Deze lening wordt afgesloten met het nieuwe huis als onderpand; dat betekent dat, mocht jij ooit de lening niet meer kunnen aflossen, is dat wat er op het spel staat. Dan is dat waar de bank bezit van krijgt (tenzij je andere afspraken maakt.) Bij een hypotheek spreek je ook een hypotheekrente af. Dit is de rente die jij betaalt over de lening. Je betaalt elke maand, 30 jaar lang, een bepaald bedrag en zo los je langzaam je hypotheek af. 

Risicofactor 

Net zoals elke andere lening, vooral ook zakelijke leningen, wordt jouw hypotheekrente berekend door te kijken naar wat voor een risico jij vormt voor de bank. Zo worden zorgverzekeringspremies bijvoorbeeld ook berekend. De bank kijkt naar wat voor risico jij vormt en hoe waarschijnlijk het is dat jij jouw lening volledig kan terugbetalen. Dit wordt berekend op basis van een aantal dingen; maandinkomen van jou en je eventuele partners, maar ook je studieschulden en eventuele andere schulden die je hebt staan. De som. Van alle deze dingen toont namelijk, tot op een bepaalde hoogte, een betrouwbaarheid die de bank graag wil zien. 

 

Bij het kopen van een huis hoef je je dus niet te veel zorgen te maken met afsluiten van de hypotheek. Natuurlijk mag het spannend zijn, maar heel veel mensen doen dit. Jij kan het dus ook voor elkaar krijgen. Lees je goed in, vraag advies én veel succes!