Wil je zeker weten of je broer echt je broer is? Of dat je vader echt je vader is? Of dat je grootouders jouw echte grootouders zijn? Dan kan een DNA test uitkomst bieden. Met een DNA test, die verrassend gemakkelijk is uit te voeren, kun je alle familiegeheimen, tenminste die op het gebied van verwantschap, achterhalen. Want dat niet iedere familie heel eenvoudig in elkaar zit, daar hoef je alleen maar even voor op de diverse socials te kijken. Een DNA test is een test die je zelf kunt afnemen. Wil je dat het een rechtsgeldige test is? Dan is het wel belangrijk om een derde partij, een arts of verpleegkundige, de test te laten afnemen.

Hoe kun je een DNA test doen?

Wil je weten of jij en je broers/zussen allemaal dezelfde vader hebben? Dan kun je daar een DNA test voor bestellen. Je hebt de test dan al heel snel in huis. In deze test zitten wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes zijn speciaal voor dit doel helemaal steriel en veilig verpakt. Alles om besmetting met vreemd DNA te voorkomen. Met het wattenstaafje ga je langs de binnenkant van je wang. Je schraapt dan wat wangslijmvlies op het wattenstaafje. Dat doet geen pijn, je voelt het misschien een beetje kriebelen. Is dat gedaan? Dan stuur je de test weer terug naar het laboratorium.

Hoe lang duurt het voor je de uitslag van de test krijgt?

Het duurt een aantal werkdagen voor de testresultaten bekend zijn. Die tijd begint te tellen vanaf het moment dat de test is ontvangen door het laboratorium. Heb je haast met de test, bijvoorbeeld voor een rechtzaak? Dan kan er wel spoed achter gezet worden. Dit kun je aangeven bij het bestellen van de test. Je geeft met bestellen ook direct aan of de test rechtsgeldig moet zijn of niet. Je kunt de testresultaten pas gebruiken in de rechtbank als het gaat om een rechtsgeldige test.

Eens familie, altijd familie?

De uitslag van een DNA test kan alle familiebanden op scherp zetten. Het kan zomaar zijn dat je ene zus een halfzus blijkt te zijn en de andere broer een volledige broer. Je moet je voor je de test laat uitvoeren wel goed bedenken dat de uitslagen er ook voor kunnen zorgen dat de onderlinge banden erg kunnen veranderen. Is het het waard om misschien een slechtere relatie met je familie te krijgen? Of maakt de uitslag voor jullie, in dat opzicht, niet uit?