Jouw achtertuin is toe aan een make over, maar je hebt eigenlijk geen zin om alle planten uit de grond te trekken en helemaal opnieuw te beginnen. Gelukkig hoeft dat niet! Zoals met zoveel make-overs, ook die van een woonkamer of een slaapkamer, zit het vaak niet in het grote geheel, maar in de details! Misschien zit het hem wel een nieuwe tuinstoel of een nieuwe loungestoel tuin. Maar laten we samen eens nadenken over jouw tuin; waar is hij op dit moment voor bedoeld, en is dat wat je wil? Lees snel mee.

Het doel

Jouw tuin kan honderd-en-een doeleinden hebben. Hij kan fungeren als ultieme plek van stilte en rust; hij kan de perfecte plek zijn om in de zomer lekker te barbecueën met je vrienden en familie, en s’winters bij de heaters heerlijk dinner parties te organiseren met lampionnetjes boven je hoofd; hij kan een plek zijn waar jij lekker je boek leest met een glaasje wijn; of waar jij wil sporten! Heb je ooit al eens nagedacht over waar je jouw tuin eigenlijk het liefst voor zou willen gebruiken? Natuurlijk hebben we allemaal beperkte ruimte en is het een privilege om überhaupt een tuin te hebben, maar het is jouw tuin! Jij mag ermee doen wat je wil. Als je jouw tuin puur voor de esthetiek wil gebruiken, bijvoorbeeld, en er eigenlijk helemaal geen tijd aan wil besteden, dan is het laten bestraten wellicht een goed idee. Denk dus goed na over wat je eigenlijk wil van je tuin; wat moet jouw tuin voor jou kunnen doen? Dát is de vraag.

De mooiigheid 

Nog iets wat je je af kan vragen is; wat voor soort tuin je mooi vindt. Er zijn honderd-en-één soorten tuinen. Het ligt maar net aan jou; opnieuw is het helemaal jouw tuin. Heel veel mensen hebben voor ons al bedacht hoe je het beste een tuin kan inrichten, en niemand is het er over eens. De Britten hebben bijvoorbeeld lang geroepen dat de beste manier om een tuin te maken is door de illusie te wekken dat je je ook echt in de natuur bevindt; denk aan wilde bloemen en weelderige struiken, en de illusie van chaos die eigenlijk georkestreerd is. Tegelijkertijd loop je een mediterraanse tuin in en vindt je warme kleuren; zandkleurige tegels, lampionnen en exotische planten. Deze tuinen zijn dan weer specifiek bedoeld voor het ontvangen van mensen, en voor gezelligheid.

 

Dus de vragen voor jouw grote tuin make-over zijn: (1) Wat moet jouw tuin voor jou kunnen doen? En (2) Wat voor tuin vind je mooi? Als je jezelf deze twee vragen stelt dan komt het gegarandeerd helemaal goed met jou én je tuin. Veel succes!