Wil jij je levensstijl graag verbeteren en denk je eraan om vegan te gaan eten? Dan is deze blogpost er voor jou! We bespreken allerlei praktische tips  waardoor het jou gaat lukken om deze lifestyle daadwerkelijk toe te passen en vol te houden. Eet jij al vegetarisch, dan is de stap naar veganistisch eten niet zo overweldigend als wanneer je er cold turkey aan begint. Maar, ook dan is het mogelijk!

Wat houdt het woord vegan precies in?

Steeds meer mensen overwegen om veganistisch te gaan eten. Dit komt onder andere door het dierenleed, het milieu en een aantal gezondheidsredenen. Veganistisch eten is niet heel moeilijk, maar er komt wel wat bij kijken. Vandaar dat het in het begin wat overweldigend kan voelen. Je kunt vegan eten en/of vegan leven. In dit blog gaat het vooral over vegan eten. Dit houdt in dat je helemaal niets dierlijks nuttigt. Wanneer je vegan leeft, heb je het doorgetrokken naar je gehele levensstijl en gebruik je op geen enkel vlak meer dierlijke producten. Iedereen bepaald zijn of haar eigen tempo. Begin dus met het veranderen van je levensstijl op de manier die goed voelt voor jou!

Hoe begin je met vegan eten?

Allereerst is het verstandig om veel te lezen over het onderwerp, dit zorgt voor intrinsieke motivatie. Je kunt je inlezen op het internet, of koop eens een boek over de vegan lifestyle. Ook is het mogelijk om vele documentaires over het onderwerp te bekijken. Vervolgens kun je je verdiepen in wat wél en niet vegan is. Ruim ook gelijk je voorraadkasten op, zo heb je een goed overzicht van wat je nog wel zelf kunt eten en wat je eventueel moet weggeven.

Hoe houd je het vol?

Wanneer je voldoende weet over het onderwerp, kun je je strategie bepalen. Kijk naar wat voor jou goed voelt en ga op je eigen tempo verder. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk en gun jezelf tijd voor de overstap. Je levensstijl veranderen is namelijk een grote stap. Wanneer jij bijvoorbeeld een gokprobleem hebt en je wilt hiervan af, heeft dit ook tijd en inzet nodig. Door het goed aan te pakken, is het een stuk makkelijker vol te houden. Je kunt je aanmelden bij forums of andere groepen voor het uitwisselen van tips. Hier kun je ook gelijk al je vragen kwijt. Om het vegan koken leuker te maken, kun je op verschillende platforms allerlei lekkere recepten vinden. Ook zijn er vele vegan kookboeken. Bij bewerkt voedsel is de kans veel groter dat er dierlijke producten in verwerkt zitten. Kijk daarom ook bij het boodschappen doen naar verse, onbewerkte producten.