Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die ervoor kiezen om zich te laten vaccineren. Dat heeft ermee te maken dat we last hebben van het coronavirus en steeds meer mensen het inzien dat het ontzettend belangrijk is om je te laten vaccineren tegen bepaalde virussen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je binnenkort op vakantie wilt gaan naar het buitenland. Het is dan goed mogelijk dat het RIVM en de GDD het aanraden om je tegen bepaalde virussen te vaccineren. Dit zijn zeker niet zomaar virussen, maar virussen die voorkomen in het land waar je naartoe gaat. Als je je ook wilt vaccineren, maak je zeker een verstandige keuze, maar hoe werkt het? Je vindt daar meer informatie over in dit artikel. 

 

Vaccineren is niet verplicht

Voordat je te weten komt hoe je je zelf kunt laten vaccineren, is het belangrijk om te weten weten dat je in Nederland nooit verplicht bent om je te laten vaccineren. Je kunt nergens geweigerd worden omdat je een bepaalde vaccinatie niet hebt gehad. Een uitzondering hiervan was dan ook het corona vaccin, maar dit was een nodige maatregel aangezien het corona virus een wereldwijde epidemie veroorzaakte. 

 

Kijk welke vaccinaties er aangeraden worden 

Als je wilt weten welke vaccinaties er aangeraden worden wanneer je naar een bepaald land wilt gaan, is het verstandig om eens de websites van het RIVM en de GGD te raadplegen. Je kunt daar namelijk voor elk land op de wereld inzien welke vaccinaties er aangeraden worden. Dit gaat zeker niet alleen om landen zoals China, India of Bangladesh, maar ook om Europese landen zoals Duitsland, Spanje en Griekenland. Het is zeker niet nodig om je tegen alle virussen te laten vaccineren, aangezien ze niet allemaal dodelijk zijn. Mocht je een verminderde weerstand hebben of ernstig ziek zijn, dan is het wel aan te raden om zoveel mogelijk vaccinaties te nemen. 

 

Een afspraak maken

Nu je weet welke vaccinaties op reis aangeraden worden zoals een vaccinatie DTP, is het tijd om er eens overna te denken of je je zeker wilt vaccineren. Het vaccineren is namelijk niet verplicht en je kan nergens geweigerd worden. Als je je wilt laten vaccineren, dan maak je zeker een verstandige keuze. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen. Als je een afspraak wilt maken voor een vaccinatie, dan kun je dit doen via de website van het RIVM of de GGD. Je moet er wel rekening mee houden dat dit geen optie is al je zo snel mogelijk gevaccineerd wilt worden. Je kunt dan het beste een afspraak maken bij een commerciële partij, maar houd er wel rekening mee dat dit geld kan kosten.