Voordat mensen gaan werken, hebben ze in de meeste gevallen een studie gevolgd. Veel mensen starten op jonge leeftijd met studeren en zijn ook nog jong wanneer ze afstuderen. Vervolgens gaan ze op jonge leeftijd werken. Meestal doen ze dit in het vakgebied waar ze voor hebben gestudeerd.

Door die jonge leeftijd willen mensen vaak op latere leeftijd een carrièreswitch maken. Soms is daarvoor een opleiding nodig, soms ook niet. Toch zitten er best wat voordelen aan het studeren naast je baan. In dit artikel worden een aantal voordelen besproken van het studeren naast je huidige baan.

Voordeel 1: concurrentievoordeel

Een van de vele voordelen van bij- of omscholen is de flexibiliteit. Als je kiest voor bijscholen, krijg je kennis over een specifiek onderwerp. En als je meer kennis hebt over een onderwerp, wordt je specialist op dat gebied. Je bent daardoor aantrekkelijk voor veel bedrijven. Bedrijven willen namelijk de beste vakmensen bij hun in dienst hebben.

Naast specialisatie kan omscholing juist leiden tot een brede inzetbaarheid. Als je ervoor kiest om kennis over andere onderwerpen op te doen, word je waarschijnlijk een echte ‘allrounder’. Ook is dit aantrekkelijk voor veel bedrijven, want met deze brede kennis kunnen ze je flexibel inzetten.

Voordeel 2: subsidie door de overheid

Een bij- of omscholing kan erg duur zijn. Vooral als je huidige werkgever het niet (deels) betaalt. Gelukkig heeft de overheid bekendgemaakt dat ze mensen, die opnieuw willen gaan studeren, willen helpen. Zo kun je bij DUO voortaan lenen tot 55 jaar. Wel moet de lening binnen 15 jaar zijn terugbetaald. Toch kan dit je helpen om het collegegeld te betalen.  

Daarnaast bestaat er ook een programma van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit programma heet ‘Werkend leren’. Het uitgangspunt van dit programma is dat, het blijven leren, de inzetbaarheid van medewerkers vergroot.

Voordeel 3: nieuwe energie

Het laatste voordeel dat in dit artikel aan bod komt, richt zich op werkgeluk. Studeren naast je huidige functie kan namelijk ervoor zorgen dat je weer wat meer werkgeluk gaat ervaren. Dit komt doordat je nieuwe interesses kunt ontdekken. Door de studie die je volgt leer je namelijk allerlei nieuwe dingen, die je mogelijk aan gaan spreken. Daarnaast helpt een nieuwe studie je ook bij zelfontwikkeling en groei richting een management functie. 

Wellicht ben je, na het lezen van dit artikel, overtuigd geraakt om een studie te gaan volgen. Gelukkig zijn er veel aanbieders die deeltijdstudies aanbieden, waaronder ISBW. Hier kun je bijvoorbeeld diverse management studies en trainingen volgen. Niets dus wat je nog tegenhoudt!